Gönderilerimiz
Blog Kategoriler
PHP nedir, ne için kullanılır?
PHP, günümüz dünyasında yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Açılımı “Personal Home Page” olan PHP, “Kişisel Ana Sayfa” olarak Türkçeye çevrilebilir. PHP, kendi kendine yönetilebilir ve dinamik web siteleri için çok ideal yazılımlardır. Söz konusu yazılım, 1995 yılında Danimarkalı yazılım uzmanı “Rasmus Lerdorf” tarafından geliştirilmiştir.
PHP, web tabanlı bir programlama dilidir. Günümüz dünyasında Google, Crome, Mozilla, İnternet Explorer, Firefox ve Opera gibi arama motorlarında bu programlama dili kullanılır. PHP aynı zamanda en basit blog sitelerinden tutun da Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformlarına, WordPress, Joomla ve online oyun sitelerine kadar birçok platformda tercih edilir. PHP’nin kullanıcıya sağladığı çok önemli avantajlar vardır. Bu kapsamda aşağıdaki avantajları göz önünde bulundurarak bu yazılım programını kullanmayı tercih edebilirsiniz:
- PHP, açık kaynak kodlu bir yazılım dilidir. Bu nedenle geliştirilmeye çok müsaittir.
- PHP, tüm sunucularla sorunsuz şekilde çalışır.
- Herkes tarafından destek sağlanan bir yazılım olduğu için kaynak sıkıntısı söz konusu değildir.
- PHP sayesinde birçok dosya formatını okuma ve üzerinde işlemler yapma imkânına kavuşursunuz.
- PHP ile yeni ve büyük projeler geliştirebilirsiniz.
- İhtiyaç duyulan kütüphaneleri ve sınıfları kurabilirsiniz.
PHP Nasıl Çalışır?
PHP, veri tabanlı çalışan bir sistemdir. Bu nedenle Java ya da C gibi dillerle derlemeye ihtiyaç duyulmaz. Sunucular tarafından PHP kodları derlenir ve kullanıcı, HTML çıktısını görür. Kullanıcı tarafından PHP kodları görülmez. Kısacası PHP uzantısına sahip bir dosya oluşturmanız durumunda, bu dosyanın içinde CSS, HTML, JavaScript ve PHP kodlarının tamamı bir arada bulunur. Uygulamada PHP motoru vasıtasıyla bütün PHP kodlarının ayıklanması sağlanır. Ayıklanan kodlar çalıştırılarak yazılımcının istediği şekilde görülmesi sağlanır.
PHP Sürümleri Nelerdir?
Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki adet PHP sürümü vardır. Bunlar PHP 5 ve PHP 7 sürümüdür. Öncelikle her iki sürümün de son derece kullanışlı olduğunu ve aktif olarak kullanıldığını ifade edebiliriz. Hangi sürümün daha fazla kullanıcı tarafından tercih edildiğini sorarsanız, PHP 5 sürümünün görece daha aktif şekilde kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü bu sürüm, web sitesine uygun scriptler üretmek için çok idealdir. İki sürümün arasında küçük özellikler haricinde büyük farklar yoktur. Sisteme kurulum yapmak için güncel avantajlardan yararlanmak isterseniz PHP 7 sürümünü tercih edebilirsiniz. Fakat hangi sürümü kullanırsanız kullanın web sitenizin işleyişinde hissedilir bir fark yaratmaz.
PHP Ne İçin Kullanılır?
PHP’nin yaygın olarak kullanılmasının çok önemli nedenleri vardır. Öncelikle PHP birçok veri tabanını destekleyen bir programlama dilidir. Söz konusu veri tabanları arasında SQLite, MySQL, IBM-DB2, SyBase, PostGreSQL, dBase, Mongo, Oracle gibi meşhur veri tabanlarını sayabiliriz.
İnsanlar, programlama dili seçimi yaparken sadece yaygın kullanılmasına göre değerlendirme yapmaz. Programlama dilinin aynı zamanda performans, maliyet etkinliği, web sitesi güvenliği gibi hususlara olan katkısı değerlendirilir. Genel anlamda PHP’nin ne için kullanıldığını şu şekilde maddeleyebiliriz:
- Web sitesinin performansını artırır.
- Üretim kolaylığı sağlar.
- Web sitesinin geliştirilmesini ve bakımını kolaylaştırır.
- Web sitesindeki kod hataları kolay bir şekilde tespit edilerek düzeltilebilir.
- Kullanıcıya geniş kütüphane desteği sunar.
- Sitenin güvenliğinin artırılmasına destek olur.
- Kullanıcıya çapraz platform desteği sağlar.
PHP, açık kaynak kodlu olması nedeniyle gelişime açık bir programlama dilidir. Bu kapsamda sistem sürekli gelişerek kullanıcının hizmetine sunulur. Sistemde oluşacak sorunlara kolay çözüm bulunması, programlama dilinin en çok tercih edilme nedenlerinde önemli bir sebeptir.
PHP Nasıl Kullanılır?
PHP kullanabilmek için öncelikle bilgisayarınızda bir kısım localhost modüllerinin yüklü olması gerekir. Bu modülleri yüklemek için hazır Xampp Server gibi hazır programlardan yararlanabilirsiniz. Hızlı, anlaşılır ve düzenli şekilde PHP kullanımı için birtakım editör programlarından yararlanmaya ihtiyaç duyulabilir. Söz konusu editör programlarından en kullanışlı olan, Notepad benzeri programlardan yararlanabilirsiniz. Notepad programı, çok geniş bir eklenti yapısına sahiptir. Sublime Text de PHP yazılımcıları tarafından yaygın olarak kullanılan programlardan biridir. Başlangıç seviyesinde olanlar için ise NetBeans ve Eclipse gibi fazla modül barındıran programlar da kullanılabilir.
PHP ve WordPress
WordPress, PHP ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. Bu da WordPress kullanan kullanıcılara çok büyük avantajlar sağlar. Web sitesi sahipleri ya da yöneticileri, PHP sayesinde kendi eklentilerini ve temalarını kullanabilirler. Bunun yanında sektörel bazda gelişmelerin de kolay takip edilmesine imkân tanır.
En Popüler PHP Kütüphaneleri
Sürekli kod yazmak, yorucu ve zaman alıcı bir faaliyet olduğu için sürekli kod yazan yazılımcılar kod yazmak yerine PHP kütüphanelerinden istifade ederler. Kütüphanelerden istifade etmek, kod yazma işini kolaylaştırır ve zaman tasarrufu sağlar. Hâlihazırda kullanılan en popüler PHP kütüphanelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
PChart
Görsel grafik biçimlerinin oluşturulması için kullanılan PHP kütüphanesi, PChart’tır. Grafik ve çizelgeler oluşturmak için de ideal olan bu kütüphane, günümüzün en popüler PHP kütüphanesidir.
Dispatch
Web sitenizde URL kurallarının tanımlanmasını sağlayan Dispatch, kullanıcıya birçok kolaylık sağlar. Bu kütüphaneyi kullanarak HTTP yollarını ve isteklerini eşleştirmeniz kolaylaşır.
Services JSON
Bu kütüphane, insanlar tarafından okunabilen verilerin iletilmesine izin veren bir mekanizmadır. Sunucu üzerinden veri aktarımında kullanıcıya büyük kolaylık sağlar.
Image Workshop
Bu kütüphane, görüntülerin işlenmesini kontrol etmenizi sağlar. Söz konusu kütüphaneyi kullanarak görüntüleri kırpabilir, görüntülere filigran ekleyebilir ya da görüntüleri yeniden boyutlandırabilirsiniz.
Mink
Web sayfanız ile internet tarayıcılarının düzgün şekilde etkileşimini sağlayan kütüphane Mink’tir. Bu kütüphane, API farklarının ortadan kalkmasını sağlayarak etkin bir kullanım ortamı sağlar.
PHP Thumbnailer
Bu kütüphane, küçük resim oluşturmayı daha basit hale getirir. PHP Thumbnailer kullanılarak küçük resimlerin yeniden boyutlandırılması, yükseklik ve genişlik kontrolleri sağlanabilir.
PHP Text to Image
Bu kütüphane, eklenen metnin görüntüye dönüştürülmesini sağlar.
Faker
Faker, gerektiği durumlarda sahte veri oluşturmaya yarayan bir kütüphanedir. Bu kütüphaneden istifade ile veri tabanına ön yükleme yapabilir, verileri anonim olarak sınıflandırabilirsiniz.
PHP Image Upload Class
Bu kütüphane, görüntülerin tek bir forma yüklenmesine imkân tanır. Söz konusu kütüphane yardımıyla tek bir giriş komutu ile görüntü yüklemesi yapılabilir.
Ratchet
Ratchet sayesinde kullanıcı ve sunucu arasında çift taraflı uygulamalar oluşturulabilir. Bu kütüphane ile olay odaklı uygulamalar oluşturabilirsiniz.
PHP Nasıl Öğrenilir?
PHP, kolay öğrenebileceğiniz bir programlama dilidir. Söz konusu programlama dilini kısa sürede, etkin şekilde öğrenmek için aşağıdaki adımları takip etmenizi tavsiye ediyoruz.
Algoritma Öğrenin
Eğer programlama dilini öğrenmeye yeni başlıyorsanız, işe algoritma öğrenerek başlayabilirsiniz. Bu sayede terimleri ve programlamayı öğrenmeniz kolaylaşacaktır.
PHP’yi Tanıyın
PHP programlama dilini öğrenmeye geçmeden önce PHP’nin ne olduğunu ve ne için kullanıldığını bilmeniz gerekir. Gerekli ön bilgiden sonra teknik detaylara geçebilirsiniz.
Temelden Başlayın
PHP’nin temel konuları biraz sıkıcı olabilir. Fakat temelden PHP’yi öğrenmek işinizi kolaylaştırır. Temel bilgileri öğrendikten sonra kodları ezberlemeye çalışmayın. Zaten binlerce kodu ezberleyemezsiniz. Kodların mantığını kavramak, daha kalıcı bir öğrenme yöntemidir.
Video Derslerden Yararlanın
Günümüzde birçok platformu takip ederek ücretsiz video derslerden yararlanabilirsiniz. Görerek ve uygulamalı öğrenme yöntemi ile programlama dilini daha iyi kavrayabilirsiniz.
Notlar Alın
PHP’yi öğrendiğiniz her aşamada notlar alın. Aldığınız notları peyderpey okuyarak öğrendiklerinizin pekişmesini sağlayın. Unutmayın, not almak bilginin kalıcılığını artırır.
Sık Sık Pratik Yapın
İzlediğiniz derslere ya da okuduğunuz kaynaklara bakmadan kodları kendiniz yazmaya çalışın. Bunun için karmaşık kodları tercih etmenize de gerek kalmaz. Basit kodlar dahi gelişiminize destek olacaktır.
İlgili Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış! İlk yorumu şimdi sen yap.